Главная | Поиск | Войти | Зарегистрироваться | Контакты | Реклама
Привет, Гость. |

Украинский Бизнес Форум


Мар 30 2020 (3:23)

Вопросы начинающих История моего бизнеса Поделись ошибками и успехами
Форумы о бизнесе \ Предпринимательская деятельность \ Обмен опытом \ Вопросы начинающих \ Як попередити можливі проблеми....??? (Author: Sviatoslav)
Модератор: RAVEman
Ответить
Создать тему

Як попередити можливі проблеми....???



Sviatoslav
Advanced
Private Message  Email 
Як попередити можливі проблеми....???    (Июл 19 2010 16:10   |  #8314) Цитировать
Я почав займатися продажем бджолопродуктів та БАДів (на основі бджільництва) на ринку. Мене цікавлять які органи мене можуть перевіряти  та які документи я маю їм надати. Наперед Вам ДУЖЕ ДЯКУЮ.


Реклама партнеров
Реклама

array
Advanced
Private Message  Email 
Re: Як попередити можливі проблеми....???    (Июл 19 2010 17:06   |  #8316) Цитировать
[ссылка]  - гляньте тут, це і підприємців стосується


Montoya
Poster
Private Message  Email 
Re: Як попередити можливі проблеми....???    (Июл 19 2010 17:09   |  #8317) Цитировать
если торгуете продовольствием, то вас имеет право проверять СЄС, ветслужба, управление защиты прав потребителей...


Guest
Poster
Private Message  Email 
Re: Як попередити можливі проблеми....???    (Июл 19 2010 17:18   |  #8318) Цитировать
а про пожарников забыли? :)


Sviatoslav
Advanced
Private Message  Email 
Re: Як попередити можливі проблеми....???    (Июл 19 2010 17:19   |  #8319) Цитировать
Дуже дякую за відповіді


Guest
Poster
Private Message  Email 
Re: Як попередити можливі проблеми....???    (Июл 19 2010 17:23   |  #8320) Цитировать

Не запугивайте человека. Продавец продукции животного происхождения (мед увы тоже входит в эту категорию) при торговле на рынке должен иметь при себе (п. 16 Правил торговли на рынках): документы об уплате рыночного сбора и услуг рынка; надлежащим образом оформленную личную медицинскую книжку; копии документов, подтверждающих качество и безопасность продукции и товаров; заключение лаборатории ветеринарно-санитарной экспертизы на рынке. 

Если все это есть, значит никакие проверки не страшны. Успехов!





Guest
Poster
Private Message  Email 
Re: Як попередити можливі проблеми....???    (Июл 19 2010 17:36   |  Last Modified on: Июн 11 2011 23:35  |  #8321) Цитировать
А это, чтобы не было скучно. Правда статься старовата, но общее представление дает. 

Особливості торгівлі на ринках:
 знаючи правила та дотримуючись їх, торгуємо без проблем

 

Основне правило – дотримання Правил

Розширення асортименту продукції, що продається на ринках, – це, поза сумнівом, позитивний факт розвитку ринкових відносин у нашій країні. Однак не слід забувати, що подібна діяльність потребує дотримання як самими ринками, так і продавцями певних правил. Перш за все, це – Правила торгівлі на ринках, затверджені наказом Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України, МВС України, ДПАУ, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України від 26.02.2002 р. № 57/188/84/105, зі змінами та доповненнями (далі – Правила торгівлі на ринках). Незважаючи на те що відповідно до п. 34 цих Правил адміністрація ринку не несе відповідальності за договори купівлі-продажу, укладені на ринку між продавцями та покупцями, на неї покладено обов’язок щодо недопущення до продажу заборонених товарів, а також забезпечення дотримання продавцями вимог правил торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами.

Слід зауважити, що пунктом 4 Правил торгівлі на ринках установлено можливість здійснення торгівлі на ринку як юридичними особами, так і фізичними особами – суб’єктами підприємницької діяльності, а також громадянами України, іноземцями та особами без громадянства.

Торгівля продовольчими та непродовольчими товарами на ринку має свої особливості. Зупинимося на них докладніше.

Особливості торгівлі продовольчими товарами

Пунктом 38 Правил торгівлі на ринках установлено, що продаж продовольчих товарів на ринках здійснюється з дотриманням Ветеринарно-санітарних правил для ринків, затверджених наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 04.06.96 р. № 23 (далі – Правила № 23), Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами, затверджених наказом Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України від 11.07.2003 р. № 185, Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, затверджених наказом МЗЕЗторгу України від 08.07.96 р. № 369, зі змінами та доповненнями, інших нормативно-правових актів, що регулюють торговельну діяльність і захист прав споживачів.

Продавець має право зайняти місце на ринку за профілем торгівлі тільки за наявності висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку (експертний висновок, етикетка) щодо якості та безпеки продукції у ветеринарному плані, документів про сплату ринкового збору та оплату наданих послуг. При цьому важливо пам’ятати, що відповідно до п. 23 Правил торгівлі на ринках ринковий збір та інші платежі сплачуються продавцем після проведення ветеринарно-санітарної експертизи продукції тваринного та рослинного походження до початку торгівлі. Початком торгівлі при справлянні ринкового збору вважається час, що настає через дві години після початку роботи ринку. Після закінчення двох годин із моменту початку роботи ринку ринковий збір сплачується продавцем до заняття торговельного місця.

Висновок про якість і безпеку у ветеринарному плані продовольчих товарів, що реалізуються на ринку, має бути отримано продавцем до початку торгівлі


На ринку дозволяється продавати продукти харчування, не заборонені для реалізації, причому тільки за умови наявності відповідних документів, що підтверджують якість цих продуктів. Так, згідно з п. 40 Правил торгівлі на ринках при реалізації продуктів харчування на ринку продавець повинен мати такі документи, що свідчать про якість і безпеку продуктів:

– на готові м’ясні вироби та м’ясні напівфабрикати, молоко та молочні продукти, консерви, курячі яйця та інші подібні продукти промислового виробництва – копію сертифіката відповідності або свідоцтва про визнання, якщо продукція підлягає обов’язковій сертифікації, копію документа виробника, що підтверджує належну якість продукції, відповідні ветеринарні документи;

– на м’ясо, отримане від забою худоби у власних або фермерських господарствах, – ветеринарну довідку про передзабійний клінічний стан тварин або ветеринарне свідоцтво (довідку), видані місцевою установою державної ветеринарної медицини, і висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;

– на молоко та молочні продукти, отримані від власних або фермерських господарств, – довідку про клінічний огляд тварин та епізоотичний стан місцевості, видану установою державної ветеринарної медицини за місцем вироблення продукції, особисту медичну книжку продавця, видану в установленому порядку (для суб’єктів підприємницької діяльності), і висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;

– на курячі яйця, отримані від власних або фермерських господарств, – свідоцтво або довідку про клінічний огляд птиці та епізоотичний стан місцевості, видані місцевою установою державної ветеринарної медицини, і висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;

– на мед, отриманий від власних або фермерських господарств, при продажу в межах району проживання власника – ветеринарне свідоцтво (довідку) місцевої установи ветеринарної медицини (за межами району – ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку) та висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;

– на рибу і рибопродукти, інші гідробіонти промислового виробництва – копію документа виробника, що підтверджує належну якість, і копію сертифіката відповідності або свідоцтва про визнання, якщо продукція підлягає обов’язковій сертифікації, а також відповідні ветеринарні документи;

– на рибу та інші гідробіонти непромислового виробництва – ветеринарне свідоцтво (довідку) місцевої установи ветеринарної медицини та висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;

– на картоплю, овочі, фрукти, у тому числі тропічні, ягоди, баштанні культури, сухофрукти, горіхи, сушені гриби окремо від солінь, квашену та мариновану плодоовочеву продукцію – висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;

– на продукцію рослинного походження, що доставлена для реалізації від власних або фермерських тепличних господарств та має експертний висновок державної лабораторії ветеринарної медицини за місцем виходу продукції щодо якості та безпеки, – за умови ветеринарного контролю (огляду), а за необхідності – і лабораторного дослідження;

– на олію рослинну (крім промислового фасування), дикорослі плоди, ягоди і свіжі гриби – висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;

– на солоно-квашені, мариновані овочі та фрукти – висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку. При торгівлі має бути дотримано чинних ветеринарно-санітарних вимог;

– на зернові, круп’яні продукти, борошно в чистих мішках або в іншій тарі, розміщеній на підставках, стелажах або піддонах, – висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку.

При цьому слід ураховувати, що продукція, яка підлягає сертифікації, дозволяється до продажу за наявності копій сертифіката відповідності або свідоцтва визнання, виданого в установленому порядку*.

Якість і безпеку продуктів харчування, що реалізуються на ринку, підтверджує експертний висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку


Із метою контролю за якістю реалізовуваної на ринку продукції тваринного, рослинного та біотехнологічного походження державною лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи на ринку, що діє відповідно до Закону України «Про ветеринарну медицину» в редакції від 15.11.2001 р. № 2775-III, зі змінами та доповненнями, і Положення про державну лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи на ринку, затвердженого наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 15.04.2002 р. № 16 (далі – Положення № 16), провадиться відбір зразків зазначеної продукції.

Перелік видів продукції, що підлягає ветеринарно-санітарному контролю, наведено в додатку 1 до Порядку відбору зразків продукції тваринного, рослинного і біотехнологічного походження для проведення досліджень, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2002 р. № 833 (далі – Порядок № 833), а норми відбору зразків продукції для проведення ветеринарно-санітарної експертизи на ринку – відповідно в додатку 3 до Порядку № 833.

Наведемо норми відбору зразків продукції для проведення ветеринарно-санітарної експертизи на ринку (відповідно до нормативних документів):

Найменування продукції

Одиниця виміру

Кількість продукції, необхідної для органолептичних і фізико-хімічних досліджень

Молоко  

Мілілітр

250

Сметана, вершки  

Грам

100

Сир кисломолочний  

–"–

100

Інші кисломолочні продукти

–"–

100

Масло вершкове  

–"–

100

Сир твердий  

–"–

50

М’ясо  

–"–

400

Сало  

–"–

20 (із кожного шматка)

Вироби ковбасні

–"–

50

Вироби копчені м’ясні  

–"–

50

Яйця  

Штука

10

Жири тваринного походження (топлені)  

Грам

50

Жири рослинного походження  

–"–

200

Риба свіжа, морожена, солона, копчена  

Екземпляр

2 – 3

Риба дрібна (тюлька, мойва тощо)  

Грам

200

Мед

–"–

150

Фрукти і ягоди свіжі  

–"–

200

Фрукти сушені  

–"–

100

Картопля  

Середні бульби

2 – 3

Зелень свіжа  

Грам

50

Овочі свіжі  

–"–

300

Овочі сушені  

–"–

100

Овочі, фрукти квашені з розсолом  

–"–

250

Салати овочеві мариновані  

Грам

100

Гриби свіжі  

–"–

Окремі екземпляри

Гриби сушені  

–"–

25

Насіння соняшнику та інших олійних культур  

–"–

100

Зерно, зернопродукти (крупи тощо)  

–"–

500

Борошно, крохмаль  

–"–

200


Передача зразків продукції, що реалізується на ринку, для проведення досліджень у державних лабораторіях ветеринарної медицини здійснюється власниками безкоштовно. Дослідження провадяться за рахунок коштів власників продукції згідно із затвердженими в установленому порядку тарифами. При незадовільних результатах досліджень, навіть за одним показником, провадиться повторний відбір зразків із тієї ж самої партії в подвійній кількості. Це підтверджує і лист Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 08.05.2003 р. № 15-1-2-5/930 (див. «Урядовий кур’єр», 2003, № 172). Результати повторних досліджень є остаточними.

При незадовільних результатах досліджень продукції, навіть за одним показником, провадиться повторне дослідження


Документом, що підтверджує якість і безпеку продукції тваринного, рослинного і біотехнологічного походження, є експертний висновок (додаток 4 до п. 1.18 Положення № 16), що видається лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи на ринку на кожну партію такої продукції. У цьому випадку є сенс розшифрувати, що саме являє собою партія продукції. Так, згідно з п. 6 Порядку № 833 партією продукції є:

– стосовно сировини і продуктів тваринного походження – будь-яка кількість продукції одного виду, найменування, дати виготовлення, способу обробки, сорту, одного підприємства-виробника, однієї зміни виготовлення з дотриманням того самого технологічного режиму (ГОСТ 7269–79, 7702.0–74, 9792–73, 20235.0–74, 4288–76, 8285–91, 1768–72, 17683-72, 17682–72 і 28825–90, УП № 2051–79);

– стосовно риби, морських ссавців, морських безхребетних і продуктів їх переробки – будь-яка кількість продукції одного найменування, способу обробки, сорту, одного підприємства-виробника, не більше ніж п’яти найближчих дат виготовлення (ГОСТ 7631–85, 8714–72 і 20438–75, УП № 2051–79). Для паразитологічного дослідження відбирається 5 – 6 кілограмів риби та рибопродуктів (не менше ніж по десять екземплярів) із кожної виловленої чи завезеної партії кожного виду. Якщо вага риби перевищує 3 кілограми, відбирається не менше ніж п’ять екземплярів;

– стосовно консервованих харчових продуктів – будь-яка кількість однорідних консервованих харчових продуктів одного виду, найменування, сорту, в однаковій тарі та одного розміру, однієї дати і зміни виготовлення, одного підприємства-виробника (ГОСТ 8756.0–70, 13799–81, 26671–85 і 26669–85);

– стосовно молока і молочних продуктів – будь-яка кількість продукції одного найменування в однаковій тарі, з однаковими фізико-хімічними та органолептичними показниками (одного сорту), одного заводу-виробника, виготовлена на одному технологічному обладнанні, протягом одного технологічного циклу, однієї дати виготовлення (ГОСТ 26809–86 і 13928–84, УП № 2051–79);

– стосовно кормів для сільськогосподарських і домашніх тварин, птиці та хутрових звірів – будь-яка кількість зерна, комбікормів, преміксів, вітамінно-мінеральних добавок, коренебульбоплодів, сіна, соломи, силосу, сінажу однієї якості для одноразового приймання, відвантаження, реалізації чи зберігання, вагою не більше ніж 100 тонн (ГОСТ 13586.3–83, 27262–87, 13496.0–80, 13979.0–86 і 23462–79, УП № 2051–79).

У разі визнання продукції тваринного та рослинного походження відповідно до правил ветеринарно-санітарної експертизи не придатною для застосування (цю продукцію має бути направлено на промислову переробку, знезараження чи утилізацію), складається акт про недопущення до реалізації продукції (додаток 6 до п. 3.13 Положення № 16), який підписується лікарем ветеринарної медицини, представником адміністрації ринку або торговельного об’єкта і власником продукції.

Особливості торгівлі непродовольчими товарами

Зауважимо, що при реалізації на ринку непродовольчих товарів, так само як і продукції тваринного та рослинного походження, продавцям необхідно дотримуватися Правил торгівлі на ринках, а також норм, установлених Правилами № 23. Крім того, обов’язковими для дотримання є Правила продажу непродовольчих товарів,** затверджені наказом МЗЕЗторгу України від 27.05.96 р. № 294, зі змінами та доповненнями, та інші нормативно-правові акти, що регламентують торговельну діяльність і захист прав споживачів.

Згідно з розділом III Правил торгівлі на ринках реалізуватися на ринку можуть як нові непродовольчі товари, так і ті, що були в користуванні, крім заборонених до продажу.

Слід ураховувати, що окремі непродовольчі товари можна продавати на ринках тільки при дотриманні певних умов, а саме:

– нові товари, що підлягають обов’язковій сертифікації, – за наявності виданих в установленому порядку копій сертифіката відповідності або свідоцтва про визнання*;

– предмети гігієни, санітарії, товари побутової хімії, іграшки для немовлят – тільки в індивідуальній споживчій тарі із зазначенням на ній необхідної для споживача інформації згідно з чинним законодавством. На кожній іграшці чи індивідуальній споживчій тарі має бути зазначено необхідну доступну, достовірну інформацію відповідно до вимог Закону України «Про захист прав споживачів» у редакції від 15.12.93 р. № 3682-XII, зі змінами та доповненнями. Перевірка іграшок на звук має провадитися за допомогою повітродувного устаткування;

– косметичні та парфумерні вироби – з дотриманням температурних режимів у місцях, недоступних попаданню прямих сонячних променів;

– побутові газові прилади, що були в користуванні (газові плити, газові котли, газові колонки тощо), – за наявності документів, що підтверджують їх придатність до подальшої експлуатації, виданих відповідними службами газового господарства;

– транспортні засоби (автомобілі, автобуси, мотоцикли всіх типів та моделей, самохідні машини, причепи, напівпричепи, мотоколяски та номерні агрегати до них) – за умови спеціально виділеного для них місця або створення спеціального ринку згідно з Правилами роздрібної торгівлі транспортними засобами і номерними агрегатами, затвердженим наказом Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України від 31.07.2002 р. № 228, зі змінами та доповненнями;

– меблі, одяг і головні убори з натурального хутра, електропобутові та телерадіотовари – за умови розміщення у приміщеннях, пристосованих для торгівлі цими товарами. В експлуатаційних документах (інструкції з експлуатації, паспорті, етикетці, гарантійному талоні), доданих до нової побутової техніки, продавцем обов’язково робиться відмітка про продаж;

– шкури цінних порід звірів, одяг і головні убори з них – за умови відповідного їх маркування і наявності документів, що підтверджують законність їх придбання;

– примірники аудіовізуальних творів і фонограм – через спеціалізовані підприємства торгівлі, спеціалізовані відділи (секції) підприємств з універсальним асортиментом товарів;

– ювелірні та інші вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння органогенного походження і напівдорогоцінного каміння – за наявності ліцензії;

– пестициди та агрохімікати – за наявності ліцензії;

– ліки та лікарські рослини – за наявності ліцензії.

Існує також низка товарів, які пунктом 47 Правил торгівлі на ринках заборонено до продажу на ринку. До таких товарів належать:

– вогнепальна, газова, пневматична, холодна зброя, бойові припаси та спеціальні засоби самооборони;

– готове армійське спорядження, а також тканини, що використовуються для його виробництва, інші товари військового асортименту, формене обмундирування;

– білизна зі штампом організацій та підприємств;

– наркотичні засоби;

– паливо для транспортних засобів, гас, мазут;

– балони зі скрапленим газом;

– вироби піротехнічні побутові та вибухові засоби;

– порнографічні видання.

Сподіваємося, що ця публікація допоможе нашим читачам правильно зорієнтуватися в нюансах торгівлі на ринку товарами як продовольчої, так і непродовольчої груп та убереже від можливих непорозумінь з органами ветеринарної та санітарної служб.

 

Наталя Білова

Економіст-аналітик газети
 «Податки та бухгалтерський облік»

 


«Податки та бухгалтерський облік», 2 лютого 2004 р., № 10 (672), с. 24



« Предыдущая тема  | Следующая тема »
Ответить
Создать тему

Новые сообщения форума:

Коммерческие предложения Новинка! (Добавить свое предложение):


Форумы о бизнесе \ Предпринимательская деятельность \ Обмен опытом \ Вопросы начинающих \ Як попередити можливі проблеми....??? (Author: Sviatoslav)