Вот тут все расписано поэтапно
Дозвольте вiдкритися! (про вiдкриття точки громадського харчування) Будуємо пiдприємство громадського харчування Почнемо з випадку, коли пiдприємство громадського харчування створюється <на рiвному мiсцi>. Тобто все починається з будiвництва вiдповiдної будiвлi (споруди). Насамперед необхiдно пройти процедуру вiдведення земельної дiлянки. 1 етап. Вiдведення земельної дiлянки На цьому етапi фахiвцями СЕС розглядається принципова можливiсть розмiщення вашого об'єкта на вiдведенiй земельнiй дiлянцi. Для цього вам необхiдно зiбрати певний пакет документiв i подати його до мiської санiтарно-епiдемiологiчної служби. До цього пакета входять: - заява; - лист начальника Управлiння мiстобудування та архiтектури (УМА) з викопiюванням з генплану м. Харкова в М 1:2000; 1:500; - данi УМА: до якої функцiональної зони належить дiлянка в генеральному планi мiста або схемi районного планування; - акт замiру гамма-фону територiї; - якщо реконструкцiя або перепрофiлювання примiщень проводиться в iснуючих об'єктах iз прибудовою - акти замiру радону 220, 222 на першому поверсi й гамма-фону на територiї; - технiчнi умови (ТУ) на водопостачання КП ТВО <Вода>; - ТУ на каналiзування та вiдведення дощових вод з територiї об'єкта ТКП <Харкiвкомуночиствод>; - ТУ на енергозабезпечення; - ТУ на теплозабезпечення та постачання гарячої води; - стисла пояснювальна записка щодо технологiї, режиму роботи, потужностi, кошторисної вартостi об'єкта; - матерiали оцiнки впливу на навколишнє середовище (ОВНС), у тому числi данi щодо вiдходiв виробництва, способiв їх утилiзацiї й знищення (за необхiдностi); - розрахунки iнсоляцiї (за необхiдностi) (наскiльки <затiняє> ваш об'єкт примiщення, що розташовано поруч); - данi iнженерно-геологiчних дослiджень (за необхiдностi); - рiшення виконкому щодо знесення зелених насаджень (за необхiдностi). Далi ви повиннi забезпечити виїзд комiсiї - фахiвцiв СЕС для обстеження будiвельного майданчика. Мета обстеження - з'ясувати вплив екологiчного середовища на об'єкт, що проектується, i навпаки, чи впливатиме об'єкт у процесi експлуатацiї на навколишнє середовище. Органiзацiєю замiрiв, розрахункiв i отримання всiх необхiдних висновкiв займатиметься ваш Проектант - проектна органiзацiя, яка має лiцензiю на проведення таких робiт. Це важливо! | Намагайтеся обрати Проектанта, який спецiалiзується саме на проектуваннi пiдприємств громадського харчування, а не на будiвництвi житлових або промислових будiвель. |
Якщо фахiвцi СЕС надали позитивний висновок щодо вiдведеної дiлянки землi, можна переходити до детальної розробки проекту. 2 етап. Розробка проекту На цьому етапi вам потрiбно буде отримати висновок СЕС на проект будiвництва вашого пiдприємства та подати до мiської СЕС такi документи: - заяву; - завдання на проектування; - рiшення мiськвиконкому; - архiтектурно-планувальне завдання на проектування; - iнвестицiйнi намiри iнвестора, якщо такi є; - мiстобудiвнi планувальнi матерiали (проекти детального планування та забудови, генеральнi плани), якi є в наявностi, з нанесенням вiдведення дiлянки; - матерiали iнвентаризацiї, оцiночнi акти, рiшення мiськвиконкому щодо знесення та характеру компенсацiї за будинки й будiвлi, якi пiдлягають знесенню (за необхiдностi); - копiю висновку СЕС щодо вибору (вiдведення) земельної дiлянки пiд забудову; - акти вимiрiв радону 220, 222 i гамма-фону; - технiчнi умови на приєднання об'єкта, що проектується, до iнженерних мереж i комунiкацiй (ТУ КП ТВО <Вода>, ТУ <Харкiвкомуночиствод> на каналiзування та на скидання зливних вод, ТУ на газозабезпечення, ТУ на подачу тепла); - вiдомостi про пiдземнi споруди, пiдземнi та наземнi комунiкацiї, якi є в наявностi, i їх технiчний стан; - проект у повному обсязi; - матерiали оцiнки впливу на навколишнє середовище (за необхiдностi); - проект органiзацiї будiвництва; - гiгiєнiчнi висновки санiтарно-епiдемiологiчної служби на сировину, будiвельнi, лицювальнi матерiали, обладнання, що використовується в технологiї; - для хiмiчних фарб, парфумерних виробництв, виробництв побутової хiмiї надаються ТУ та рецептура, погоджена iз санiтарно-епiдемiологiчною службою; - за необхiдностi зносу зелених насаджень - рiшення виконкому щодо цього питання. Ну а тепер можна переходити до будiвництва вашого об'єкта, а кермо спостереження та контролю переходить до районної санiтарно-епiдемiологiчної служби. 3 етап. Будiвництво (реконструкцiя) На цьому етапi районна СЕС здiйснює нагляд за ходом будiвництва (реконструкцiї) - контролює вiдповiднiсть об'єкта, що споруджується, затвердженому проекту. Якщо у процесi будiвництва виникають порушення, вiдступлення вiд затвердженого проекту, органи контролю СЕС складають акт i виносять припис, в якому зазначають допущенi порушення та строки їх усунення. Якщо ж порушення, допущенi пiд час будiвництва, впливають на навколишнє середовище, СЕС постановою Головного державного лiкаря мiста або територiального лiкаря має право призупинити будiвництво до лiквiдацiї порушень. Це важливо! | Не допускайте вiдхилень вiд затвердженого проекту об'єкта, не приховуйте допущенi прорахунки. За всi порушення, допущенi пiд час будiвництва, ви несете персональну вiдповiдальнiсть. Виправляти все одно доведеться i краще це зробити на стадiї будiвництва, нiж на етапi приймання в експлуатацiю, коли будiвництво об'єкта повнiстю завершено. |
Будiвництво закiнчене. Об'єкт приймається в експлуатацiю 4 етап. Приймання в експлуатацiю Приймає об'єкт комiсiя, до складу якої входять представники районної або мiської СЕС. Особливо суворо органи СЕС розглядають об'єкти харчового профiлю. Отже, пiдприємства громадського харчування перебувають у зонi особливої уваги, тому приготуйтеся до того, що СЕС проведе весь необхiдний обсяг лабораторно-iнструментальних дослiджень, перевiрить вiдповiднiсть робочих мiсць до нормативних вимог, вимагатиме зробити аналiз води, що буде використовуватися у виробництвi, або якiсь iншi замiри: мiкроклiмат у примiщеннi, температура, швидкiсть руху та вологiсть повiтря, освiтленiсть, наявнiсть хiмiчних токсичних речовин у повiтрi, що видiляються будiвельними матерiалами, та ще раз перевiрить вплив об'єкта на навколишнє середовище. Пiдсумок 4 етапу - Акт приймання, пiдписаний всiма членами комiсiї. Але це ще не все. Для того щоб заклад вiдкрив дверi вiдвiдувачам, необхiдно отримати дозвiл на початок роботи. 5 етап. Дозвiл на початок роботи Ви пишете заяву до мiської (районної) СЕС з проханням видати дозвiл на початок роботи. Для того щоб отримати дозвiл на початок роботи, необхiдно з'ясувати з представниками СЕС ще низку питань: хто є постачальником продукцiї, наявнiсть сертифiкатiв, гiгiєнiчнi висновки на всi види сировини та продукцiї, яка сировина та продукцiя та яким чином доставлятиметься на ваше пiдприємство. Мається на увазi дотримання санiтарних норм i правил поставки продуктiв: вiдповiдний транспорт (з холодильною камерою чи без неї), сувора вiдповiднiсть до строкiв зберiгання харчових продуктiв, дотримання умов сумiсностi продуктiв харчування, наявнiсть санiтарної книжки в постачальника та санiтарного паспорта на транспорт тощо. СЕС ще раз проведе перевiрку умов виробництва, їх вiдповiднiсть до вимог санiтарних норм i правил. Обов'язковим є медичний огляд усього працюючого персоналу та наявнiсть у них санiтарних книжок. i ще ви повиннi обов'язково зазначити весь асортимент продукцiї, який ви передбачаєте реалiзувати у своєму закладi. Це необхiдно для оцiнки санiтарним лiкарем набору виробничих примiщень, в яких ця продукцiя провадитиметься. i тiльки пiсля ретельної перевiрки всiх вимог щодо зберiгання, доставки та реалiзацiї харчових продуктiв, ви отримаєте дозвiл на початок роботи. Це важливо! | Не можна вiдкривати пiдприємство громадського харчування без дозволу на початок роботи. Це загрожує пiдприємцю досить поганими наслiдками в повнiй вiдповiдностi до чинного законодавства України. |
Пiдприємець бере в оренду або придбаває у власнiсть уже готове примiщення А тепер розглянемо ситуацiю, коли пiдприємець бере в оренду або придбаває у власнiсть уже готове примiщення з подальшою його реконструкцiєю. У цьому випадку вилучається перший етап - вiдведення земельної дiлянки. Достатньо отримати письмовий висновок у районнiй (мiський) СЕС про можливiсть розмiщення об'єкта громадського харчування в цьому примiщеннi. Далi - всi етапи без змiн. Це важливо! | Перш нiж орендувати примiщення, а тим бiльше викуповувати, проведiть попереднє узгодження з органами СЕС. Для цього слiд усього лише написати заяву з таким проханням до органiв СЕС i домовитися з фахiвцями провести попередню експертизу на мiсцi. |
Рiч у тiм, що не завжди примiщення, яке вам до вподоби, може <витримати> потрiбну перебудову. Або iнший варiант. Не в усякому примiщеннi може бути розмiщено об'єкт громадського харчування. Краще не ризикувати та добре запам'ятати, що будь-яку найпривабливiшу пропозицiю про оренду (викуп) слiд пiддати ретельнiй експертизi саме на стадiї <пропозицiї>. Далi буде пiзно. Орендуємо (придбаваємо) пiдприємство громадського харчування Якщо ви берете в оренду або придбаваєте примiщення, у якому знаходилося пiдприємство громадського харчування, при цьому не провадите нiякої реконструкцiї, не вводьте в дiю нове обладнання й не змiнюйте профiль дiяльностi, у цьому випадку вам не слiд отримувати дозвiл вiд органiв СЕС на початок роботи. Кiоски, павiльйони, лiтнi майданчики Усе наведене вище є справедливим для розмiщення об'єктiв громадського харчування в кiосках i павiльйонах. Якщо потрiбне вiдведення земельної дiлянки, то послiдовно проходимо всi п'ять етапiв. Якщо землевiдведення не потрiбне, слiд заручитися висновком фахiвцiв СЕС про можливiсть розмiщення такого об'єкта в конкретному кiоску або павiльйонi та далi дiяти за описаною вище схемою. Крiм того, для отримання дозволу на роботу кiоскiв, павiльйонiв тощо обов'язково має бути зазначений асортимент продукцiї, що передбачається до реалiзацiї. Лiтнi майданчики можуть бути вiдкритi при ресторанах, кафе, барах, закусочних i буфетах. i останнє. Якщо ви у своєму закладi маєте намiр реалiзувати харчовi продукти для спецiального дiєтичного вживання, так званi харчовi або дiєтичнi добавки, то такi продукти повиннi пройти спецiальну експертизу в установах i закладах державної санiтарно-епiдемiологiчної служби, уповноважених на проведення такої експертизи. Щодо цього iснує наказ/Перелiк Мiнiстерства охорони здоров'я <Про затвердження перелiку установ i закладiв державної санiтарно-епiдемiологiчної служби, уповноважених на проведення експертизи, пов'язаної з вiднесенням харчових продуктiв до категорiї харчових продуктiв для спецiального дiєтичного споживання, функцiональних харчових продуктiв i дiєтичних добавок i перелiку установ та закладiв, органiзацiй i лабораторiй, уповноважених на проведення їх дослiджень (iдентифiкацiї, випробування та оцiнки ефективностi)> вiд 30.10.2006 р. № 715. Таких закладiв 18, i всi вони знаходяться в Києвi. Олена Кедрус
|